Hiihtolomaterveiset Ylläkseltä! Takanamme on muutama päivä hiihtoa ja laskettelua, aurinkoa ja pakkasta. Mutta mukaan talvilomaviikkoomme mahtui myös ihan loistava välietappi Oulussa.

Tämä juttu on pieni pikaraportti siitä,  mitä kaikkea ehdimme kokea kyseisessä kaupungissa vajaassa vuorokaudessa – ja mitä suosittelen ehdottomasti myös kaikille muille.

 

Hotelli Lasaretti / Oulu

 

1. Hotelli Lasaretti

Varasin meille huoneen Oulujoen rannalla, vanhassa kulttuurihistoriallisessa miljöössä sijaitsevasta Hotelli Lasaretista. Kyseessä on yksityisomistuksessa oleva, kuulemma Suomen taiteellisin hotelli. Hotellia koristavat mm. maalaukset ja veistokset, ja sen punatiiliset rakennukset henkivät omaa, viehättävää estetiikkaansa.

Sunnuntai-iltana saimme polskia hotellin uima-altaassa ilman yhtäkään muuta kylpijää. Yöpymään mahduimme viiden hengen kokoonpanollamme oikein hyvin kolmen hengen perhehuoneeseen (160 €/yö). Ja aamulla nautiskelimme runsaan buffetpöydän antimista. Aivan loistavaa.

 

Hotelli Lasaretti / Oulu

Hotelli Lasaretti / Oulu

Hotelli Lasaretti / Oulu

Hotelli Lasaretti / Oulu

Hotelli Lasaretti / Oulu

Hotelli Lasaretti / Oulu

Hotelli Lasaretti / Oulu

 

2. Oulun taidemuseo

Vain parin sadan metrin päässä Lasaretista sijaitsee Oulun taidemuseo, jossa parhaillaan esillä oleva graffitinäyttely toimi koko pysähdyksemme innoittajana. Ja tämä Rakkaudesta vapauteen -näyttely (27.1.-25.3.2018) oli ehdottomasti käymisen arvoinen.

En voi väittää, että lapsemme olisivat hihkuneet riemusta päästessään seitsemän tuntia kestäneen automatkamme jälkeen välittömästi taidemuseovierailulle. Mutta nähdessään esillä olevan taidekattauksen, olivat hekin erittäin vaikuttuneita. Eikä innostus rajoittunut edes pelkästään graffitiin, vaan myös yläkerran Näytönpaikka pohjoisessa piilaaksossa -näyttely (2.12.2017-6.1.2019) sai heidät viihtymään.

Jos nälkä ei olisi kurninut ja jos museo ei olisi ollut pian sulkeutumassa, olisimme varmasti viettäneet siellä huomattavasti pidemmänkin aikaa.

Eli todellakin kannatti mennä – kuten kaikki kolme poikaammekin totesivat. 🙂

 

Oulun taidemuseo

Oulun taidemuseo

Rakkaudesta vapauteen / Oulun taidemuseo / Graffiti

Rakkaudesta vapauteen / Oulun taidemuseo / Graffiti

 

3. Tiedekeskus Tietomaa

Seuraavaan päivään olimme vielä suunnitelleet pikaisen vierailun Tiedekeskus Tietomaahan. Miehelläni oli tuona maanantaiaamuna työpalaveri Oulun kaupungintalolla, mutta muu perheemme suuntasi pitkän aamiaisen jälkeen Tietomaahan (joka myöskin sijaitsi ihan hotellimme lähettyvillä).

Olin ajatellut reilun tunnin mittaisen vierailun riittävän meille aivan loistavasti, mutta tämä arvio oli täysin alimitoitettu. Siis täysin. Paikka oli ihan huippu. Suorastaan loistava. Tekemistä, kokeilemista, testaamista ja tutkimista oli valtavasti.

Oli dinosauruksia ja musiikkikokeita. Oli merenkulkua, heiluvia veneitä, hiekkarakentelua ja aikakone. Oli lentokone- ja vuoristoratasimulaattorit, avaruusjuttuja ja geologiaa. Oli fyysisiä voimia testaavia laitteita, mekaniikkaa ja Pilkkeen Bioaika-näyttely. Oli mieletön torni näköalahisseineen ja aivan uskomattoman upea, ihana ja vaikuttava 3D-perhoselokuva. Ja paljon paljon muuta.

Venytimme omaa vierailumme kahteen ja puoleen tuntiin, mutta paljon jäi vielä kokematta. Tähän paikkaan ei kannata suunnitella piipahtavansa – siellä käyntiin kannattaa varata koko päivä!

 

Tiedekeskus Tietomaa / OuluTiedekeskus Tietomaa / Oulu Tiedekeskus Tietomaa / Oulu Tiedekeskus Tietomaa / Oulu Tiedekeskus Tietomaa / Oulu Tiedekeskus Tietomaa / Oulu Tiedekeskus Tietomaa / Oulu Tiedekeskus Tietomaa / OuluTiedekeskus Tietomaa / Oulu Tiedekeskus Tietomaa / OuluTiedekeskus Tietomaa / Oulu

 

Kun vihdoin saimme itsemme ulos Tietomaasta, odotteli mieheni jo parkkipaikalla auto valmiina suuntaamaan kulkumme ylemmäs pohjoiseen. Edessä odottivat Vaarin varaama hirsimökki, hohtavat hanget, kirpakka pakkanen, hoidetut ladut ja tänä talvena vihdoin myös 4-vuotiaan kuopuksemme pääsy laskettelurinteeseen.

 

Pari muuta matkavinkkiä

Jos influenssa ei olisi iskenyt perheeseemme kesken lomaviikkoamme, olisimme varmasti piipahtaneet talviurheilun lomassa myös ihastelemassa jää- ja lumitaidetta Snow Villagessa sekä pistäytyneet paluumatkalla Aineen taidemuseossa Torniossa. Vuoden museo 2018 -finaalipaikka oli nimittäin herättänyt mielenkiintoni myös tätä paikkaa kohtaan. 🙂

Nyt kuitenkin ajoimme liki yhtäsoittoa Äkäslompolosta kotiin Espooseen – ja muutama viikko sitten listaamani automatkavinkit tulivat hyvään testiin. 😉

 

Kivaa uutta viikkoa!

– Johanna

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *