On ollut huippuhyvä idea maalata maamme rakastetuimmista taideklassikoista uusia versioita, joiden päätähtinä komeilevat Aku Ankan sivuilta tutut hahmot. Ja vielä huikeampi idea on ollut  ripustaa nämä ankkateokset Ateneumin upeille seinille alkuperäisteosten rinnalle.

Tätä parempaa tapaa tutustuttaa lapset kultakautemme taidehistoriaan ei nimittäin voi olla. Kiitos Ateneum! Ja kiitos Ankallisgalleria!

Vie siis ihmeessä lapsesi Ateneumiin 25.2.2018 mennessä, jos haluat sivistää häntä ja tutustuttaa omankin jälkikasvusi superhauskalla tavalla mm. Akseli Gallen-Kallelan, Albert Edelfeltin ja Hugo Simbergin taideklassikoihin! Ja samalla pääsette näkemään myös mm. vaikuttavan kattauksen von Wrightin veljesten maalauksia!

Tätä tilaisuutta ei kannata jättää hyödyntämättä.

 

Ateneum / Ankallisgalleria

Ankallisgalleria Ateneumissa / Alpertti Aatelviltti: Isoäiti Mummo

Ankallisgalleria Atenumissa / Nantti Vonrikti: Taistelevat Ankat

Ateneum / Ferdinand von Wright: Taistelevat metsot

Vielä monta arkipäivää ja kolme viikonloppua

Ankallisgallerian aarteita -näyttely avattiin Ateneumissa lokakuun alussa. Tietysti ajatuksissani oli tehdä koko perheen taideretki Ateneumiin jo heti tuolloin. Ja viimeistään syyslomalla. Ja ihan viimeistään joululomalla…

Vaikka kotioveltamme on Ateneumiin matkaa vain 12,4 km, ja vaikka metrollakin pääsee nyt melkein museon oven eteen, on tämä museovierailumme joutunut jostain syystä odottamaan vuoroaan jo useamman kuukauden. Onneksi viime viikonloppuna pääsimme vihdoin paikalle! Emmekä me suinkaan olleet ainoita.

Lauantai-iltapäivänä Ateneum kuhisi yleisöä. Ja paikalla oli lisäksemme myös useita muita lapsia – niin omien vanhempiensa kuin mm. isovanhempiensa kanssa.

Vaikka me mahduimme joukkoon vielä aivan loistavasti, suosittelen, että ajoitat oman vierailunne mahdollisuuksienne mukaan arkipäivään (ti-pe) ja vieläpä päiväsaikaan. Olen nimittäin täysin varma, että hyvin moni muukin on jättänyt Ankallisgalleria-vierailunsa viime tinkaan – ja näin ollen suuntaa paikalle tulevien viikonloppujen aikana…

 

Ankallisgalleria Ateneumissa / Akseli Kala-Kallela: Ankanpoika ja varis

Ateneum / Akseli Gallén-Kallela: Poika ja varis

Pyytäkää bongaus-esitteet!

Toinen vinkkini on se, että kannattaa aivan ehdottomasti pyytää kassalta lapsille esitteet, joissa on pienet kuvat esillä olevista Ankallisgallerian taideaarteista. (Ja pyytäkää samalla myös vastaava bongausesite Veljekset von Wright -näyttelyyn liittyen.) Näitä ei nimittäin ainakaan meille kukaan tarjonnut pyytämättä – ja ne olivat juuri se tekijä, joka sai omat lapsemme innostumaan.

Meidän lapsemme suorastaan rakastavat karttoja ja kaikkia vastaavia papereita, joiden pohjalta voivat etsiä erilaisia juttuja jne. Onkin ihan loistavaa, että moniin näyttelyihin on alettu tehdä tällaisia aktivoivia elementtejä. 🙂

 

Ankallisgalleria Ateneumissa / Valos Julle Ankanpään kädestä

Ankallisgalleria / Elämäntaiteilija Hannu Hanhi

 

Vauhdilla taideasiantuntijaksi

En suinkaan voi väittää, että meidän viisihenkinen perheemme olisi kulkenut Ateneumin näyttelysaleissa rauhallisen kultivoituneissa tunnelmissa. En voi väittää, että 4-, 5-, saatikka 7-vuotiaat poikamme olisivat pysähtyneet tarkkailemaan eteensä tarjoiltuja taideaarteita syvällisen keskittyneesti. Ehei. Meidän seurueemme kiisi salista toiseen tehokkaalla suoritusnopeudella.

(Eli kaukana olivat ne ajat, kun Ateneum oli oma kappelini, se paikka, jossa pystyin kokemaan poikkeuksellisen rauhan ja levollisuuden laskeutuvan ympärilleni…)

Mutta vauhdista ja kärsimättömyydestä huolimatta lastemmekin silmissä näkyi iloa ja innostusta.

 

Mä tiedän ton! Mä tiedän ton!

Toi sama kohta on siinä Koirien Kalevalassa!

Mä olen nähnyt ton! Ja tonkin mä tiedän!

Hei, tuolla on yks ankka! Se on toi sama! Sen pari on tuolla!

Tossa on tää, joka on tässä kannessa! Mut missä se ankkaversio on?

Toi on se lintutyö! Se Taistelevat metsot! Mä tiedän sen! Toi on ihan paras!

 

Ateneum / Akseli Gallen-Kallela: Lemminkäisen äiti

Ankallisgalleria / Ateneum Ateneum / Akseli Gallen-Kallela: Kullervon kirous

 

Olen aivan varma, että ihan viimeistään tämän museokäyntimme jälkeen lapseni tunnistavat Akseli Gallen-Kallelan Poika ja varis -teoksen, Albert Edelfeltin Leikkiviä poikia rannalla -maalauksen sekä useat muut suuret klassikkomme.

Tällaisena taideintoilijana olen toki yritänyt perehdyttää lapsiani ko. teoksiin jo aikaisemminkin, mutta erittäin suuri kiitos heidän taidehistoriallisesta sivistyksestään kuuluu Ankallisgalleria-näyttelyn jälkeen myös mm. Akseli Kala-Kallelalle, Alpertti Aatelviltille, Nantti Vonriktille ja Huuko Simpuralle, eli mainioille Ankkalinnan taiteilijoille. 🙂 (Ihan huippua, millaisia nimiä Ankallisgallerian taiteilijoille ja teoksille on keksitty!)

Mutta kuka arvaa, miksi Edelfeltin Leikkiviä poikia rannalla on nykyään oma, ylivoimaisesti suurin taidesuosikkini?

 

Siinä on kolme poikaa!!

 

Aivan niin. 😉

 

Ankallisgalleria Ateneumissa

Albert Edelfelt: Leikkiviä poikia rannalla

Ankallisgelleria/ Akseli Kala-Kallela: Leikkiviä ankanpoikia rannalla

 

Elämyskierros jatkuu kerrosta ylempänä

Bongattuamme kaikki kaksitoista ankkateosta Suomeen taiteen tarina -näyttelyn seasta, on aika siirtyä kerrosta ylemmäs ja jatkaa taiteeseen tutustumista von Wrightin veljesten äärimmäisen taidokkaiden luontoteosten äärellä.

(Tämä kokonaisuus ansaitsisi aivan oman vierailukertansa ja blogitekstinsä, mutta nyt mennään samalla vauhdilla.)

Omat poikamme innostuivat tutkimaan taideteoksia esillä olevilla suurennuslaseilla. He jaksoivat myös jatkaa teosten bongailua vielä muutaman maalauksen verran, mutta pian väsymys alkoi jo painaa.

 

Von Wrightin veljekset Ateneumissa

Ateneum / Veljekset von Wright

 

Kiersimme salit tehonopeudella, mutta juuri kun into oli vaihtumassa kitinäksi, eteemme avautui tila, jossa pääsi itse piirtämään, tutkimaan ja tarkkailemaan. Jee, kiitos Ateneum! Rakastan sitä, että taidenäyttelyiden yhteydessä lapsetkin pääsevät koskemaan ja kokeilemaan. 🙂

 

Ateneum / Veljekset von Wright / Studio

Ateneum / Veljekset von Wright / Studio

 

Ja ihan loistavaa on myös se, että von Wrightin veljesten suurnäyttelyä täydentää aiheeseen liittyvä nykytaide: Sanna Kanniston huikeat valokuvat sekä Jussi Heikkilän vaikuttava teos. Hienoa. Kaunista. Kekseliästä. Kiinnostavaa.

 

Ateneum / Sanna Kannisto

 

Niin, ja aivan ihana osoitus lapsivieraiden arvostuksesta on myös se, että Veljekset von Wright -näyttelyn yhteistyökumppanina on Korkeasaari. Näistä molemmista kohteista löytyy nyt mm. toisiaan täydentäviä elementtejä. (Lue lisää.)

Ja Ateneumin aulassa pääsee nyt myös testaamaan superhauskaa Akun autoa. Ja museokaupasta saa ostaa mielettömän hyvän Aku Ankan taidenumeron (no. 40/2017) vaan eurolla!

 

Ankallisgalleria Ateneumissa

 

Ateneumin tämän hetken kattaus saa itseltäni ehdottomasti täydet 10 pistettä. Kiitos! Tämän vierailun jälkeen odotan tuleviakin näyttelyitä jälleen entistä suuremmalla mielenkiinnolla…

– Johanna

 

Kaikki Ankallisgallerian teokset tekijöineen ja nimineen löydät täältä.

Ateneumin kokoelmateoksiin puolestaan voit tutustua Kansallisgallerian verkkogalleriassa, ja lukea aihetta käsittelevän blogijuttuni täältä.

 

Ateneumin taidemuseo, Kaivokatu 2, Helsinki, avoinna ti ja pe 10-18, ke ja to 10-20, la ja su 10-17, normaali pääsymaksu 15 €, alle 18-vuotiaat 0 €, Museokortilla 0 €, www.ateneum.fi

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *