Se oli sellainen tavallinen torstaipäivä. Menossa oli kevätkauden ensimmäinen kouluviikko. Haettuani lapset söimme nopean päivällisen ja lähdimme kiireellä ajamaan parin kilometrin päässä sijaitsevalle kulttuurikeskukselle.

 

”Siis just sinne samaan, josta saa lainata kirjoja. Ihan ilmaiseksi! Niin paljon kuin haluaa! Ja sieltä saa videoitakin! Ja siinä samassa talossa pidetään muskareitakin. Ja sit siellä on sellainen ravintola, jossa on aina hyvää ruokaa.”

”Me ollaan nähty siellä vaikka kuinka monta esitystä. Mutta ei kyllä vähään aikaan.”

”Ja siellä on ollut ne kissatkin!” (Siis Kutitus-festivaalin maskotit.)

 

Pojat ovat innoissaan Espoon kulttuurikeskuksesta, ja edellisen päivän kirjastokäynti on nostattanut fiilistä entisestään. Tästä huolimatta päiväkoti- ja koulupäivät ovat vieneet veronsa. Ja tänään alkoi taas koululaisemme englanninkerhokin. Intoon sekoittuu väsymystä. Ja kitinää. Ja uhmaa. Eikä kiire edesauta asiaa. Ehkei teatteriesityksen buukkaaminen arki-iltaan ollut sittenkään niin hyvä idea, kuin vielä eilen kuvittelin….

Meno on levotonta vielä istuutuessamme katsomoon.

 

”Milloin tää alkaa? Miksei tätä penkkiä muka saa keikuttaa? En mä nää tästä mitään!”

 

Kun Mike ja Zin, eli Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen, astuvat esiin, käy kuitenkin juuri niin kuin sadussa usein käy: meidänkin lapsemme lumoutuvat, eläytyvät ja uppoutuvat hykerryttävään esitykseen. Jo ensi minuuteilta on selvää, että todellakin kannatti tulla.

 

Klassikkosatu persoonallisena sovituksena

Kyseessä on Red Nose Companyn Keisarin uudet vaatteet. Ei mikään ihan perinteinen versio H.C. Andersenin klassikkosadusta, vaan kahden klovnin poikkeuksellisen viihdyttävä show. Tämä esitys on täynnä hupia, huumoria ja huvittavuutta, mutta samalla myös oivaltavaa satiiria, älykkäitä piikkejä ja tilanteeseen sovitettua improvisaatiota. Ja hyvää musiikkia!

Red Nose Companyn Keisarin uudet vaatteet onnistuu viihdyttämään uskomattoman hyvin niin lapsia kuin aikuisiakin. Siinä missä pienemmät(kin) nauravat mm. pierutyynylle ja tekopepulle, aikuiset nauttivat lukuisista sellaisistakin kommenteista, jotka menevät lapsilta täysin ohi. Ihan erinomaista.

Kun tunnin mittainen esitys päättyy, kiteyttää vajaa 4-vuotias kuopuksemme mielipiteensä: ”Se oli hyvä, TODELLA hyvä.” Ja koko muu perheemme yhtyy arvioon. (Tosin parissa improvisaatiokohdassa ajaudutaan sellaisiin kliseisiin, jotka onnistuvat aktivoimaan oman ärsytyskanavani…)

 

Lastenkulttuuri / Red Nose Companyn Keisarin uudet vaatteet

 

Näytöksiä Kotkassa, Sipoossa ja Helsingissä

Koska hehkutin jo joulun alla pariinkin otteeseen Timo Ruuskasta (lue juttuni joulukaudenavauksestamme ja Ihmeellinen maalari -esityksestä), ajattelin Keisarin uusista vaatteista kirjoittamisen olevan jo liikaa. Mutta pakkohan tästä on vinkata myös muille! Eikä Vasaman mukanaolo suinkaan heikentänyt esiintymisen laatua. Ei todellakaan.

Jos siis haluat kokea loistavan (yli 5-vuotiaille tarkoitetun) viihdetunnin, on tämä mahdollista jo heti tänäiltana (15.1.2018) Kotkan komediapäivillä ja esim. lauantaina (20.1.2018) Sipoon Lilla Villanissa sekä viikon päästä tiistaina 23.1.2018 Aleksanterin teatterissa Helsingissä. Suositus! (Lisäinfoa löytyy täältä.)

 

Kumarrus Espoon Kulttuurikeskukselle

Ja suosituksemme saa ehdottomasti myös Espoon kulttuurikeskuksen muu ohjelma. Juuri viime viikolla kehuin heidän Jazz for Kids -konseptiaan. Ja kevään kalenterista löytyy myös mm. helmikuussa Nukketeatteri Sampon Leonardon lentävät apinat (13.2. klo 18 ja 14.2. klo 10), maaliskuussa BRAVO!-festivaalin Ready Steady Go! (13.-14.3.) ja huhtikuussa esim. Tippukivitapaus-konsertti (7.4. klo 15).

Ja voi, kunpa omakin lapseni pääsisi koululuokkansa kanssa katsomaan tamperelaisen Ahaa-teatterin Betoniviidakkoa tiistaina 20.3.2018 klo 10! Tai voi, kunpa tästä tulisi vielä toinen näytös ilta-aikaan! Varaisin liput aivan välittömästi. (Olen nimittäin jo syksyllä yrittänyt metsästää sellaista ilta- tai viikonloppunäytöstä, johon pääsisimme osallistumaan…)

 

Muista myös muut kulttuurikeskukset!

Eikä missään nimessä kannata unohtaa muitakaan kulttuurikeskuksia! Ainakin pääkaupunkiseudulta löytyy lukuisia taloja, jotka tarjoavat lähialueen asukkaille (ja toki muillekin) laadukkaita kulttuurielämyksiä – usein hyvinkin edullisesti. Monet kokemukset ovat ihan ilmaisia ja useiden kiertue-esitysten lippuhinnat voivat olla lähiöiden kulttuurikeskuksissa selvästikin halvempia kuin monissa muissa esiintymispaikoissa.

Ja mikä parasta, nämä talot tuovat laadukasta lasten(kin)kulttuuria ihan lähelle, eli mahdollisesti jopa omalle asuinalueellesi. Hyödynnä ihmeessä! (Ja lue halutessasi puolentoista vuoden takainen Kulttuurikeskus-juttuni täältä.)

Espoon kulttuurikeskuksiin voit tutustua täällä, Helsingin täällä ja Vantaan täällä. Ja muidenkin kaupunkien kulttuuritaloista otetaan vinkkejä ilolla vastaan! 🙂

 

Antoisaa viikkoa!

– Johanna

 

Jutun kuva: Red Nose Company / Tero Ahonen

Keisarin uudet vaatteet -lippumme on saatu Espoon kulttuurikeskukselta. Suuret kiitokset!

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *