Poika: ”Voiks pelaaminen olla harrastus?”

Isä: ”Joo, totta kai! Kävittehän tekin siellä fudiksessa. Ja yhtälailla voi pelata vaikka jääkiekkoa, tennistä tai sulkapalloa.”

Poika: ”Ei, ei, ei! En mä tarkoita sellaista pelaamista!”

Isä: ”No, jos sä ajattelet jotain iPad-pelejä, niin ei sellainen ole kyllä mikään oikea harrastus.”

Poika: ”Ei vai?! Siinä uudessa kirjassa, jota me luettiin äitin kanssa, sanottiin, et just tommonenkin pelaaminen voi olla harrastus ihan yhtä lailla, ku mikä tahansa muukin. Mä alan harrastaa pelaamista!”

 

Nyt pelittää! Miten pelejä tehdään?

Uutuuskirja avaa pelisuunnittelun moninaisuutta

Tämä keskustelu sai alkunsa Elina Lappalaisen ja Jussi Kaakisen uudesta Nyt pelittää! -kirjasta, jossa uppoudutaan pelimaailmaan sen sisältä päin. Tässä kirjassa unohdetaan negatiivinen lähestymistapa, tiukat rajoitukset ja pelkkä ruutuajan tuijottaminen.

Nyt pelittää! ei lähde siitä stereotyyppisestä olettamuksesta, että mobiili-, tietokone- ja konsolipelit olisivat automaattisesti jotenkin huonoa ajanvietettä. Päinvastoin. Tämä kirja valottaa, mitä kaikkea pelit voivatkaan olla, tarjota ja mahdollistaa. Se avaa sitä moninaista maailmaa, joka löytyy pelien taustalta.

Kirjassa luodaan katsaus mm. pelisuunnittelijan, graafikon, muusikon ja koodaajaan työhön – siis siihen, mitä kaikkea luovuutta ja osaamista yhden pelin tekemiseen oikein tarvitaan.

 

 

Nyt pelittää!

Vierailu pelistudiolla

Kirjan tarina kertoo siitä, miten kaksi koululaista pääsevät pariksi päiväksi tutustumaan työntekoon pelifirmaan. He saavat perehtyä pelintekemiseen, tehdä oman harjoituspelin ja olla mukana seuraamassa, kun uusi, puoli vuotta valmisteltu, peli lanseerataan maailmanlaajuiseen levitykseen.

Kertomuksessa sivutaan liiallisen pelaamisen haittapuolia, mutta pääpaino on siinä, miten kivaa voikaan olla pelata yhdessä koko perheen kesken – sen sijaan, että vain nipotettaisiin ruutuajasta…

 

Elina Lappalainen, Jussi Kaakinen: Nyt pelittää! Miten pelejä tehdään? (Tammi 2017)

Vinkkejä lukijalle

Pelien, pelaamisen ja pelintekemisen valottamisen lisäksi Nyt pelittää! kannustaa lukijaa oman pelin tekemiseen. Kirjassa on muutamia tehtäviä, joiden avulla jokainen voi päästä astumaan sisään pelintekomaailmaan. Lisäksi tarjolla on hyödyllisiä linkkejä, joiden avulla itse kukin voi syventää pelitietoisuuttaan (esim. www.pelikasvatus.fi/ / www.koodikoulu.fi/). Kirjassa vinkataan myös lapsille tarkoitetusta scratch-ohjelmistosta, jonka avulla voi kokeilla oman pelin tekemistä (scratch.mit.edu/).

 

Nyt pelittää!

Miten meillä?

Nyt pelittää! on ihan loistava silmien avaaja myös tällaiselle pelejä vieroksuvalle nössöäidille. Se osaa vetää juuri niistä naruista, jotka saavat luovuutta ja kehittävyyttä janoavan tiukkisvanhemmankin innostumaan pelien maailmasta…

Siinä missä sisareni pelasi jo lapsena kaiken maailman konsolipelejä, minä leikin nukeilla. Siinä missä hänen pienet lapsensa ovat jo kauan osanneet koodata, meillä on tyydytty rakentelemaan legoilla…

Ehkäpä olisi jo minunkin aikani astua tähän päivään…? 😉 Vai mitä sanovat poikani?

 

Nyt pelittää! Miten pelejä tehdään?

 

”Joo, pelataan!!”

 

No, niin. Nyt pelittää! sai heidät tietysti janoamaan taas entistä enemmän iPad-pelejä, eivätkä he itse asiassa malttaneet pelihuumassaan kuunnella edes kirjaa loppuun.

Oikeastaan kyseinen kirja onkin tarkoitettu vähän isommille. Se on erinomainen tietokirja alakouluikäisille – ei niinkään iltasatutarina leikki-ikäisille…

 

Voit lukea kirjasta lisää ja halutessasi myös tilata sen täältä.

Elina Lappalainen, Jussi Kaakinen: Nyt pelittää! Miten pelejä tehdään, Tammi 2017

 

Nyt pelittää! Miten pelejä tehdään?

 

Hyviä pelihetkiä! 🙂

– Johanna

 

P.S. Hyviä pelivinkkejä löytyy mm. Viihdevintiöiden sivuilta, mutta muitakin otetaan ilolla vastaan!

P.P.S. Kaikki Taidekodin kirjavinkit löytyvät suoraan osoitteesta taidekoti.com/category/kirjavinkit/.

P.P.S. Tämä juttu on kaupallinen yhteistyö Tammen kanssa, mutta kaikki kirjoittamani on tietysti pelkästään omia ajatuksiani, mielipiteitäni jne. Kirjalinkit vievät suoraan Adlibriksen sivuille. Niiden klikkaaminen on tietysti täysin vaaratonta, maksutonta yms., mutta jos päätät tilata kirjan ko. linkkien kautta, Adlibris maksaa minulle pienen komission. (Sinulle tästä ei tietenkään tule mitään lisäkuluja!!) Suuret kiitokset, että päättäessäsi hankkia ko. kirjan käytät tässä jutussa olevia kirjalinkkejä  ja tuet tätä kautta Taidekodin ylläpitämistä!

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Miten pelejä tehdään?

 

2 thoughts on “Miten pelejä tehdään? Uusi lastenkirja houkuttelee äidinkin pelien maailmaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *