Rauman merimuseo on loistava retkikohde lapsiperheille! Jos siis asut lähelläkään maamme lounaisrannikkoa tai olet suuntaamassa lomallasi kohti Vanhaa Raumaa, Kuuskajaskarin linnakesaarta tai vaikkapa Pitsiviikkoa (22.-30.7.2017), ei suinkaan kannata jättää käymättä ko. kaupungin hienossa merimuseossa!

Meidät tämä museo yllätti täysin. Se ei kuulunut mitenkään erityisesti Rauman lomamme suunnitelmiin, mutta oli kyllä onni, että päätimme vierailla siellä. Tässä kymmenen syytä sille, miksi Rauman merimuseo osoittautui ihan huippukohteeksi.

 

Maritime Museum Rauma

1. Rakennus

Rauman merimuseo on perustettu vuonna 2004 vanhaan, näyttävään, vuonna 1900 merikouluksi rakennettuun taloon, joka on jo itsessään näkemisen arvoinen – torneineen ja koristeellisine yksityiskohtineen.

 

Merimuseo Raumalla

Merimuseo Raumalla

Merimuseo Raumalla

2. Saa koskea! -toimintapisteet

Museon verkkosivuillakin kerrotaan, että näyttelyt sisältävät toiminnallisia Saa koskea! -pisteitä, mutta näitä pisteitä oli valtavan paljon enemmän kuin osasimme kuvitella. Rauman merimuseossa pääsi tutkimaan arkkujen sisältöä, nostamaan lippuja mastoon ja mm. tutustumaan mitä moninaisempiin meren ja merenkulun aarteisiin. Pisteet sisälsivät konkreettisia, kosketeltavia esineitä, mutta lisäksi niiden yhteyteen oli toteutettu digitaalisia maailmoja.

 

Rauman merimuseo / Saa koskea!

Rauman merimuseo / Saa koskea!

Rauman merimuseo / Saa koskea!

Rauman merimuseo / kompassi

Rauman merimuseo / Saa koskea!

3. Kaskisukeltaja Wikholm

Yksi huippupiste oli Kaskisukeltaja Wikholm, luonnollisen kokoinen syvämerensukeltaja, jolle sai pumpata happea – ja joka kiitti tästä kumisevalla äänellään.

 

Rauman merimuseo / kaskisukeltaja

4. Navigointisimulaattori Jenny

Museon yläkerrassa sijaitsee Jenny, 1930-luvun rahtialuksen mukaan rakennettu navigointisimulaattori, jonka avulla saa leikkiä laivan kapteenia ja kuljettaa alustaan läpi valtamerien. Tämä oli ihan loistava, ja tuntui siltä, että poikamme olisivat voineet seilata Jennyllä loputtomiin…

 

Rauman merimuseo / navigointisimulaattori Jenny

Rauman merimuseo / navigointisimulaattori Jenny

5. Albatrossi, kilpikonna ja kaskelotin leukaluu

Suuren vaikutuksen omiin lapsiimme tekivät myös mm. täytetty albatrossi, katosta roikkuva merikilpikonna sekä jättimäinen kaskelotin leukaluu.

 

Rauman merimuseo / albatrossi

Rauman merimuseo / kilpikonna

Rauman merimuseo / valaan leukaluu

6. Taide

Rauman merimuseo kertoo Suomen kolmanneksi vanhimman kaupungin olemassaolon elinehdoista: merestä ja merenkulusta. Näyttelyt esittelevät raumalaista laivanrakennusta, merenkulun opetusta ja merimiehen elämää sekä merillä että maissa. Näyttelysalit täyttyvät mm. erilaisista pienoismalleista – mutta mukana on myös runsaasti taidetta.

Seiniltä löytyy lukuisia taidokkaita purjevenemaalauksia ja museon tornissa on parhaillaan (2.6.-31.8.2017) esillä myös Unto Kasken ja Håkan Sjöströmin Konevoimaa-taidenäyttely.

 

Rauman merimuseo / torni

 Rauman merimuseo

Rauman merimuseo / Konevoimaa-näyttely

7. Pienen pieni museokauppa

Museon ala-aulassa sijaitsee pienen pieni museokauppa, josta löytyy aivan ihania meri- ja matka-aiheisia tuotteita myös lapsille. Myynnissä on mm. kaleidoskooppeja, raaputettavia karttoja, rakennussarjoja yms.

 

Rauman merimuseo / kauppa / raaputettava kartta

8. Kajuutta

Elämykset jatkuvat museon pihalla. Siellä seisoo kuunarilaiva Ihanan peräkajuutta, jonka sisälle voi mennä tutustumaan aidon, 1800-1900-lukujen vaihteen laivan tiloihin.

 

Rauman merimuseo / Ihanan peräkajuutta

9. Opastukset ja synttärit

Jos sattuu asumaan Rauman suunnalla, voi merimuseossa juhlia vaikkapa syntymäpäiväjuhlia. Miten olisi esimerkiksi meriseikkailu Kap Hornin ympäri? Tai tutustuminen siihen, miten laivasta voikaan tulla hylky…? Vastaavia seikkailuopastuksia voi toki varata myös muutenkin – niin päiväkotiryhmälle kuin vaikkapa ihan vaan omalle perheelle.

 

Rauman merimuseossa

10. Viereinen Kipparinpuisto

Rauman merimuseon lähettyvillä sijaitsee lasten merihenkinen leikkipuisto, jossa on hauska jatkaa omaa meriseikkailua. 🙂

 

 

Lue myös juttuni raumalaisesta Kuuskajaskarin linnakesaaresta ja siellä esitettävästä Kolme iloista rosvoa -näytelmästä: taidekoti.com/2017/07/kuuskajaskari/!

 

– Johanna

 

Rauman merimuseo, Kalliokatu 34, Rauma, www.rmm.fi, avoinna kesällä joka päivä 11-17 (ks. muut aukioloajat), pääsymaksut esim. aikuinen 9 €, lapset (7-13-v.) 3 €, alle 7-vuotiaat 0 €, Museokortilla 0 €.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

 

Rauman merimuseo / Maritime Museum Rauma

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *