Rakastatko satuja ja musiikkia, teatteria ja tarinoita, luontoa ja luonnollisuutta, kauneutta ja leikkiä? Jos rakastat, kannattaa aivan ehdottomasti tehdä koko perheen retki Naantalin Muumimaailmaan!

Muumimaailma on Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden pohjalta rakennettu satusaari. Se on paikka, jossa Muumilaakson ketomukset heräävät eloon ja lapset pääsevät uppoutumaan kiehtovaan seikkailuun. Se on kohde, jossa lastenkulttuuri ja luonnon kauneus yhdistyvät lumoavaksi kokonaisuudeksi.

 

Muumimaailma / Satupolku

 

 

Me vierailimme Muumimaailmassa ensimmäisen kerran, kun lapsemme olivat vajaa 4-, 2- ja 0,5-vuotiaita. Tuolloinkin Railon saarella vierähti monta tuntia, mutta nyt – kolme kesää myöhemmin – saari tuntui jopa vielä täydellisemmältä. Mistä tämä johtui?

 

Muumimaailma / Uimahuone

1. Lasten ikä

Muumimaailma sopii loistavasti ihan pienillekin lapsille. Lähes kaikkialla pääsee kulkemaan lastenrattailla, hoitohuoneista löytyy vaippoja, syöttötuoleja on runsaasti ja hahmot ilahduttavat jopa vauvoja. Tästä huolimatta tämä Muumien maa on ideaali hitusen isommille lapsille, siis sellaisille leikki-ikäisille, jotka pystyvät itse kapuamaan Muumitalon huipulle ja kulkemaan riippusiltaa, jotka voivat laskea kierreliukumäkiä ja jaksavat kuunnella satuja, jotka osaavat heittäytyä seikkailuun ja innostua siitä kaikesta, jota tämä satujen saari tarjoaa. (Ja onhan se fakta, että ihan mihin tahansa on helpompi mennä ilman vauvaikäistä…)

Itselläni oli ennakkoon pieni epäilys, mahtaisiko tuleva koululaisemme enää riemastua Muumien maailmasta. Tämä epäilys oli onneksi turha. Noita, Hattivatit, Mörkö, Drontti Edvard, metsäpolut yms. onnistuivat vetämään hänetkin mukaan innostukseen. Muumimaailma on rakennettu niin taidokkaasti, että se kiehtoo niin pieniä taaperoita kuin isompiakin sisaruksia – ja samalla myös aikuisia.

 

Muumimaailma / Papan laiva ja Muumitalo

2. Valmistautuminen

Muumimaailman verkkosivuilla kehotetaan tutustumaan jo ennakkoon alueen karttaan ja tapahtumiin. Sivuille on listattu myös monia muita huomioonotettavia asioita (kuten oikeat varusteet, riittävän ajan varaaminen, rauhallisimmat vierailuajankohdat yms.). Kannattaa lukea!

Itse päätin kerrankin hyödyntää kaiken mahdollisen ja pyrkiä tekemään päivästämme niin antoisan kuin mahdollista. Olimme lukeneet kotona Muumi-kirjoja ja pojat olivat saaneet katsoa teemaan sopivia animaatioita. Muumiperheen lauluretki oli soinut, ja juuri edellisellä viikolla olin sattumalta bongannut Päivä Muumimaailmassa -kirjan. Tämän kirjan kautta pääsimme jo etukäteen tutustumaan Muumimaailmaan, sen hahmoihin, kohteisiin ja tekemisiin.

Kaiken lisäksi olin ladannut puhelimeeni Muumimaailma-sovelluksen ja printannut Muumimaailman verkkosivuilta erilaisia askarteluohjeita, jotka annoin poikien väritettäviksi ja leikattaviksi edellisenä päivänä hotellilla. Lisäksi tarjolla olisi ollut myös mm. videoita ja Muumipeikon oma Naulapeli. Aika hyvin, vai mitä?

 

Päivä Muumimaailmassa

 

3. Teatteriesitykset

Muumimaailma on kokonaisuudessaan hieno elämys, mutta kannattaa aivan ehdottomasti hyödyntää myös pääsylipun hintaan sisältyvät teatteriesitykset. Heti sisääntuloportin vieressä sijaitsee Teatteri Emma, jossa esitetään joka päivä useampaan kertaan kahta hienoa, hauskaa ja sopivan lyhyttä esitystä: Pikku Myyn syntymäpäivät -musiikkiesitystä sekä Muumit ja suuri Dronttijahti -näytelmää. Jälkimmäinen on mahdollista nähdä myös ruotsiksi (englannin-, japanin- ja venäjänkielisin tekstityksin).

 

Muumimaailma / Teatteri Emma

 

Me saavuimme saarelle juuri, kun Pikku Myyn syntymäpäivät oli käynnissä. Laulu kuului jo porttien ulkopuolelle, ja sisään päästyämme suuntasimme suoraan katettuun katsomoon. Pääsimme välittömästi hyppäämään Muumien iloiseen tunnelmaan – ja saimme näin hyvän pikastartin Muumi-seikkailuumme.

Dronttijahdin katsomoon menimme hyvissä ajoin ja uppouduimme satuun koko 20-minuutisen esityksen ajaksi. Tämä esitys oli menestys:

 

”Kaikkein parasta siellä Muumimaailmassa oli se Drontti Edvard. Se siinä esityksessä.”

 

 

Muumimaailma / Teatteri Emma

Muumimaailma / Teatteri Emma

 

Teatteri Emman näytelmien lisäksi Muumimaailma tarjoaa esitystaidetta myös toisaalla. Muumilaakson hahmot esiintyvät eri puolilla saarta. Heitä saa halata ja heidän kanssaan voi jutella. Lisäksi mm. Pikku Estradilla esitetään Kesätanssit-musiikkinäytelmää, jonka ruotsinkielistä versiota vanhimmat poikamme pysähtyivät seuraamaan suurella mielenkiinnolla.

 

Muumimaailma / Pikku Estradi

4. Luonto

Muumimaailma on, paitsi satukohde, myös luontokohde. Lasteni mielestä parasta maailmassa taitaa olla juokseminen metsässä. Ja kun polku on tehty laudoista, on siinä vielä oma lisäviehätyksensä. Ja kun keskellä metsää voi tavata noidan tai mörön, ei kutkutus kai voisi olla suurempaa… Älkää siis missatko Satupolkua!

 

Muumimaailma / Satupolku

Muumimaailma / Tunneli

Muumimaailma / Hattivattien labyrintti

Muumimaailma / Satupolku

Muumimaailma / Satupolulla

 

Älkääkä myöskään Luontopolkua!

 

Muumimaailma / Huilipuisto

Muumimaailma / Nuuskamuikkusen leiri

5. ”Pelottavat” hahmot

Jos kolme vuotta sitten lapsemme pelkäsivät pimeyttä tai mörköjä, noitaa tai hattivatteja, olivat nämä vähän hurjemmat hahmot tällä kertaa ihan parasta. Oli kiehtovaa kurkistaa tunnelin pieniin koloihin. Oli jännää kuunnella Noidan tarinoita. Oli hauskaa kiertää Hattivattien labyrintissä. Oli huikeaa nähdä heitä myös pimeässä luolassa. Oli vaikuttavaa kohdata iso Mörkö. Ja oli ihan parasta, että lopulta saimme nähdä myös kovasti odotetun Haisulin!

 

”Ei se kyllä ollut yhtään pelottava.”

”Eikä se Drontti Edvardkaan ollut yhtään pelottava.”

 

Muumimaailma / Hattivatit

Muumimaailma / Mörkö ja Haisuli

Muumimaailma / Noidan talo

Muumimaailma / Drontti Edvard

Muumimaailma / Poliisiasema

 

Tämän kaiken lisäksi Muumimaailma on myös paljon muuta: haleja ja hyväsydämisyyttä, kiipeilyä ja tutkimista, herkkuja ja kauppoja, lukuisia ruokapaikkoja ja niin edelleen…

Muumimaailma on paikka, jossa satu elää. Ihanasti.

 

Muumimaailma / Hemulin puutarha ja palolaitos

Muumimaailma / Hemulin talo

Muumimaailma / Nipsun koti

Muumimaailma / Muumitalon vintti

 

 

– Johanna

 

Lue lisää Muumimaailmasta: www.muumimaailma.fi.

Lue lisää Naantalin kokemuksistamme: taidekoti.com/2017/06/naantali/.

 

Lue myös muista kokemistamme satukohteista:

Astrid Lindgrens Värld Ruotsin Vimmerbyssä ja jouluinen Koiramäki Tampereen Särkänniemessä.

 

Muumimaailma, Kailon saari, Naantali, avoinna kesällä 10.6.–13.8. klo 10–18, 14.–27.8. klo 12–18, päivälippu 28 € (netistä 27 €), perheliput 104–150 €/4–6 henkilöä, alle 2-vuotiaat ilmaiseksi

 

Omat lippumme on saatu ilmaiseksi.

 

Naantalin Muumimaailma

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

2 thoughts on “5 seikkaa, jotka tekivät Muumimaailma-kokemuksesta täydellisen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *