Vietimme viime sunnuntaina useamman tunnin Espoon Pitkäjärven tuntumassa – kuten monena muunakin sunnuntaina. Tällä kertaa emme kuitenkaan paistaneet lättyjä Mustalammen nuotiolla tai kiertäneet yhtäkään pienille soveltuvista patikkareiteistä.

Tottahan toki me nytkin kiipelimme metsässä ja söimme eväitä kannonnokassa. (Lapsemme rakastavat tätä!) Mutta tämänkertaisen Nuuksion retkemme pääpaino oli taiteessa. Tällä kertaa olimme varanneet tavallista suuremman osan ajastamme Suomen luontokeskus Haltian tarjoamiin kulttuurielämyksiin. Ja ne totisesti ansaitsivat tämän!

Haltia on elämys. Se ei ole ”pelkkä” luontokeskus, vaan kokonaistaideteos, jossa yhdistyvät niin arkkitehtuuri, videotaide, äänitaide, valokuva, kuvataide jne. Se on huikea toteutus, jossa perinteinen suomalainen luonto esitellään nykyaikaisin, kiinnostavin ja houkuttelevin keinoin.

 

 Haltia / lumikanjoni

Kiehtovaa arkkitehtuuria

Jo rakennus itsessään ansaitsee tulla ihastelluksi ja esitellyksi. Se on arkkitehti Rainer Mahlamäen (Lahdelma & Mahlamäki Oy) käsialaa, ja siinä kaarevat muodot rinnastuvat suoriin pintoihin, moderni ilme puhtaaseen luontoon. Vuonna 2013 valmistunut Haltia on Suomen ensimmäinen kokonaan puusta rakennettu julkinen rakennus. Se on kaunis. Se on näyttävä. Se on kiehtova. Ja lisäksi se on mm. täynnä huippumoderneja ekologisia ratkaisuja.

Arkkitehtuurin taustalla on kalevalainen tarusto, mutta toteutus ei suinkaan ole muinaissuomalainen. Se on modernin raikas ja luonnollisen tyylikäs.

Haltian arkkitehtuuri on saanut inspiraationsa kansalliseepoksestamme ja erityisesti sen maailman syntyä kuvaavasta runosta, jossa Ilmatar laskeutuu alkumereen, sotka munii hänen polvelleen ja munien palasista syntyvät maa, taivas, aurinko, kuu, tähdet ja pilvet.

Tämä kaikki on tuotu esiin tyylikkään yksinkertaisesti. Haltia on kuin tuo muniaan hautova sotka. Rakennuksen torni kuvastaa linnun kaulaa ja katon aurinkopaneelit linnun höyheniä.  Sisältä rakennuksesta löytyy kaunis, vaalea sotkanmuna.

 

Haltia / arkkitehti Rainer Mahlamäki

Haltia / arkkitehti Rainer Mahlamäki

Haltia / arkkitehti Rainer Mahlamäki

Mikä elämys!

Puusta toteutettu sotkanmuna kohoaa näyttävänä elementtinä keskellä Haltian päänäyttelysalia. Se on Markus Wikarin suunnittelema teos, jonka sisälle taiteilija Osmo Rauhala on toteuttanut vaikuttavan Peliteoria-taideteoksensa.

 

Haltia / Sotkanmuna / Markus Wikar

Haltia / Peliteoria / Osmo Rauhala

 

Mutta tämä muna on vain yksi elementti Haltian päänäyttelyssä. Sen ympärille levittäytyvät toinen toistaan kiehtovammat videoprojisoinnit, valoteokset ja äänimaailmat. Näistä yksi esimerkki on Andy Thomasin visuaalinen äänitaideteos Visual sounds of Finland, joka esittää, miltä lintujen äänet näyttävät 3D-muodossa.

Olemme vaikuttuneita Haltian estetiikasta. Pojat tutkivat, tarkkailevat ja tanssivat. He ihastelevat lattialle heijastuvia kuvioita ja jättimäistä videoscreeniä. He bongaavat eläimiä ja huomaavat valojen vaihtumisen. He kuuntelevat öisiä ääniä ja rakastuvat Karhunpesään. He innostuvat useista pienistä videonäytöistä ja ovat haltioituneita pimeydestä.

Meille tämä kokemus on huikea esteettinen elämys. Mutta tämä on myös paljon muuta: valtava tietopaketti Suomen luonnosta. Vau, mikä toteutus!

 

Haltia / päänäyttely

Haltiassa

Humoristisia eläinvalokuvia

Eivätkä Haltian tarjoamat kulttuurielämykset suinkaan jää vielä tähän. Parhaillaan esillä on myös mm. Nou Hätä -valokuvanäyttely (4.3.-10.9.2017). Tähän näyttelyyn on koottu parhaimmat otokset avoimeen The Comedy Wildlife Photography Awards -kilpailuuun tulleista valokuvista. Kilpailun ideana on ollut kuvat villieläimiä hauskoissa tilannekuvissa heidän luonnollisissa elinympäristöissään.

Esillä on hassuja sammakoita ja valokuvaa ottava orava, toistensa päälle kiipeileviä söpöliinejä ja nauravia otuksia. Omiin poikiimme suurimman vaikutuksen taisivat tehdä Oliver Dreiken nenää kaivava gorilla tai Tom Stablesin Head Shot kakkivine lintuineen

 

Haltia / erikoisnäyttely / Nou hätä

Haltia / Nou hätä

Ja paljon muuta!

Haltiasta löytyy myös mm. pysyvä Viherkehänäyttely, jossa esitellään pääkaupunkiseudun virkistyskohteita sekä pihalta Pelagos-ulkonäyttely, jossa kerrotaan Välimeren merinisäkkäiden suojelualueesta.

 

Haltia / Viherkehä

Haltia / Pelagos

 

Haltian kaupassa myydään mm. monia luontoaiheisia lastenkirjoja ja kakkoskerroksessa komeilee Ravintola Haltia. Suosittelen ehdottomasti testaamaan myös tätä!

Ravintolassa tarjoillaan Luonto lautaselle -lounasta arkisin klo 11-14 ja viikonloppuisin klo 12-16 (1.4.17 klo 11-16). Kyseessä on buffet-tarjoilu, mutta tämä noutopöytä on kyllä kaukana työpaikkaruokaloiden tai huoltoasemien buffeteista.

Ravintola Haltiassa keskitytään suomalaiseen luontoon, villiyrtteihin sekä luomu- ja lähiruokaan. Tarjolla on havusiirapilla maustettuja talvijuureksia, mesijuurella marinoitua punakaalia ja pikkelöityjä kantarelleja – vain muutamia alkupalaherkkuja mainitakseni. (Poikamme tosin olisivat toivoneet nakkeja ja ranskalaisia, mutta – luojan kiitos – kokonaisuutta ei oltu menty pilaamaan millään ”lasten suosikeilla”…)

 

Ravintola Haltia / Luonto lautaselle

 

Lastenpäivänä mm. askartelua ja teatteria

Voisin kirjoittaa Haltian taide-, kulttuuri- ja luontotarjonnasta loputtomiin, mutta tyydyn tällä kertaa poimimaan mukaan enää yhden jutun: Lasten luontolauantai: ”Leppäkerttu ja ötökköystävät” 1.4.2017 klo 10-16.

Tuolloin Haltiassa on kaiken muun ohella paljon ohjelmaa erityisesti lapsille: luontoaktiviteettien lisäksi mm. askartelua, maalausta, elokuvaa ja teatteria (Nukketeatteri Sytkyjen Metsäsatu). Monipuolisesta ohjelmasta kannattaa ehdottomasti lukea lisää täältä. Ja koko haltiasta osoitteesta haltia.com!

 

Haltia / portaikko

 

Menkää ja nauttikaa!

– Johanna

 

Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84, Espoo, avoinna talvikaudella ti-su 9.30-17 ja kesäkaudella 1.5. alkaen joka päivä klo 10-18, moniin tiloihin on vapaa pääsy, päänäyttely ja erikoisnäyttely 10€/aikuiset, 5€/lapset, 0€/lapset alle 7v., 0€/Museokortilla, 22€/Perhelippu (2+2), haltia.com

Juttu on toteutettu yhteistyössä Haltian ja Visit Espoon kanssa.

 

Haltia Espoossa

 

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *