Itse tehty unikaveri – ohjeet superihanaan DIY-projektiin

Itse tehty unikaveri

Tadaa! Tässä ne ovat, poikieni ihan itse valmistamat unikaverit! Jos olet kanssani samaa mieltä siitä, että nämä pehmotyypit ovat hurjan ihania ja hellyyttäviä, kannattaa ihan ilman muuta tehdä vastaava kainalokaveri myös oman lapsen kanssa. Ohjeet ja vinkit tulevat tässä!

 

Itse tehty unikaveri

 

Pidempi projekti pikapuuhien keskelle

Päätin kerrankin unohtaa pikapuuhat ja muutaman minuutin taiteiluhetket. Tuntui siltä, että välillä on hyvä ohjata lapseni myös sellaiseen tekemiseen, jossa lopputulos ei valmistu pienessä hujauksessa, vaan valmiin tuotoksen synnyttämiseen vaaditaan työskentelyä useampana päivänä. (Meidän tapauksessamme jopa useampana viikkona…)

Parisen viikkoa sitten pojat (2, 4 ja 6 v.) saivat piirtää tekstiilitussilla puuvillakankaaseen haluamansa hahmon, ja ne jotka tahtoivat, saivat myös värittää oman hahmonsa kangasvärillä. (Tästä työvaiheesta laitoinkin jo tuolloin Instagramiin pari kuvaa.)

Värjäämätöntä raakapuuvillaa olin ostanut jo jokin aika sitten Eurokankaasta 3,90 eurolla metri, myrkytön tussi taisi olla ostettu Sinellistä ja vihreä tekstiiliväri löytyi valmiina kaapista.

 

Unikaveri syntymässä

Materiaalien turvallisuudesta

Olin alunperin ajatellut, että pojat pelkästään piirtäisivät kyseiset hahmonsa, mutta ensimmäisenä työskentelevä esikoiseni innostui myös vihreän värin töpöttämisestä dinosaurukseensa. Ja kuopus halusi tehdä saman. Ja täytyy myöntää, että lopputulokset olivat valtavan onnistuneita! 🙂

Tarkoituksena oli tehdä pojille ikiomat unikaverit, jotka pääsisivät kainaloon myös joka yö. Ylimäärästen myrkkyjen välttämiseksi olin valinnut kankaaksi käsittelemättömän raakapuuvillan. (Tarjolla ollut luomupellava ylitti budjettini…) Olin myös varmistanut, että käyttämämme kynä oli varmasti myrkytön. Sen sijaan yllättäen mukaan tullut kangasväri hieman epäilytti…

Eipä kai siinäkään varsinaisia myrkkyjä ole, mutta voi kunpa olisin löytänyt jo aikaisemmin Konsta Shopin uudet, varmasti myrkyttömät ja kaikkein pienimmillekin lapsille sopivat Mucki-tekstiilisormivärit! Jatkossa tulemme aivan varmasti käyttämään näitä! (Juuri tällä hetkellä värit näyttävät olevan loppu varastosta, mutta lisää on kuulemma tulossa ihan pian…)

 

Unikaveri saa väriä

Materiaalien toiminnasta

Kun hahmot oli piirretty tekstiilitussilla ja väritetty töpöttämällä, niiden annettiin kuivua. Tämän jälkeen ne leikattiin kankaasta muotoja myötäillen ja värit kiinnitetiin pesunkestäviksi silittämällä niitä (viitisen minuuttia joka kohtaa). Samalla leikattiin kutakin unikaveria varten samankokoinen takapuolikangas.

Vaikka olin hieman epäileväinen värien todellisesta pesunkestosta, laitoin kaikki unilelukankaat vielä pesukoneeseen. (Halusin olla varma, että ainakin mahdollisimman paljon mahdollisista kemikaaleista poistuu…)

Värit säilyivät hyvin, mutta kankaiden reunat rispautuivat aikalailla ja kangas myös selvästi kutistui. Kannattaa siis ehdottomasti pestä jo pelkkä kangas, ennen kun siihen alkaa piirtää!

 

Unikaveri alkaa hahmottua

Ompelupuuhia

Kutistuminen tai rispaantuminen eivät onneksi olleet katastrofaalisia, ja unilelut saatiin ommeltua oikein mallikkaasti (kuivumisen, reunojen siistimisen ja uuden silityksen jälkeen). Ompelin itse etu-ja takapuolet vastakkain yhteen. Reunaan jätin pienen täyttöaukon.

Jokainen lapsi halusi myös itse päästä ompelemaan, ja Elna-koneeni sai kyllä aikamoista kyytiä, kun pojat huristelivat omien unilelujensa reunoihin siksakkeja. (Olin laittanut polkimen alle ison palikan, jotta pienimmänkin jalka ylettyi painamaan poljinta.)

Syntyneet pussit käännettiin oikein päin, ja ne täytettiin vanulla (Eurokankaasta). Tämäkin vaikutti olevan hurjan hauskaa! Lopuksi ompelin vielä aukkokohdan koneella umpeen. Jee!

Varsinaisesti tähän unikaveri-projektiinkaan ei kulunut kovin kauaa aktiivista työskentelyaikaa, ja sen saisi tarvittaessa kyllä helpostikin toteutettua parissa päivässä. Meillä tästä kehkeytyi kuitenkin hyvinkin isolta tuntuva projekti – osin tarkoituksella, osin vähän vahingossakin. Mutta kun valmiit unikaverit pääsivät kainaloon, olivat kaikki ihan valtavan innossaan ja ylpeitä. Myös (tai ehkä jopa erityisesti) äiti!

 

Unikaveri valmistumassa

Tee itse -unikaverit / tarvikkeet ja ohjeet

Tässä vielä tiivistettynä itse tehtyjen unikavereiden valmistamiseen tarvittavat välineet ja ohjeet:

Tarvikkeet:

 • Kangasta (Voit hyvin hyödyntää esim. rikkinäistä lakanaa, vanhaa puuvillapaitaa tms.)
 • Tekstiilitussi ja/tai tekstiiliväriä (+ sivellin tai esim. vaahtomuovinen töpötyssivellin)
 • Sakset
 • Silitysrauta
 • Ompelukone ja -lankaa (Voi toki tietysti myös ommella käsin!)
 • Vanua

 

Unikaveri saa täytteen

 

Ohjeet:

 1. Pese, kuivata ja silitä kangas.
 2. Piirrä tai maalaa kankaaseen haluamasi hahmo tekstiiliväreillä.
 3. Anna mahdollisen maalin kuivua kunnolla.
 4. Leikkaa hahmo irti kankaasta, mukaillen suurpiirteisesti sen muotoja. Älä leikkaa ääriviivoja pitkin, vaan jätä joka puolelle muutama sentti ylimääräistä. Leikkaa toinen saman kokoinen kangaspala.
 5. Kiinnityssilitä kuvio kankaaseen (yleensä noin 5 min.) Laita esim. harso silitettävän kankaan molemmille puolille (silityslaudan ja -raudan suojaksi).
 6. Siksakkaa kankaiden reunat ja ompele kuvioitu kangas kiinni toiseen samanmuotoiseen kankaaseen (kuvioitu/kuvioidut puolet vastakkain). Jätä noin 10 cm pituinen aukko ompelematta.
 7. Käännä syntynyt pussi oikein päin ja täytä se vanulla.
 8. Ompele täyttöaukko kiinni.
 9. Valmista! 🙂

 

Unikaveri ja sen kaverit

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!

9 Replies to “Itse tehty unikaveri – ohjeet superihanaan DIY-projektiin”

 1. Voi, aivan ihastuttavia tyynyjä <3

 2. […] muutama viikko sitten, poikieni tehdessä omia pehmokavereitaan, en ollut tietoinen Konsta Shopissa myytävistä Muckin uusista tekstiilisormiväreistä. Nyt […]

 3. […] Itse tehdyt unikaverit (Itse tehty unikaveri – ohjeet superihanaan DIY-projektiin, 19.10.2016) […]

 4. […] Hernepussien toteutus oli ihana projekti, josta riitti iloa ja puuhaa useammaksi päiväksi. (Ja hernepussileikki jatkuu varmasti vielä päivästä, viikosta ja todennäköisesti jopa vuodesta toiseen!) Kaikki pojat osallistuivat pussien valmistamiseen, ja jälleen kerran erityisen suurta riemua synnytti siksak-ompeleiden huristelu… […]

 5. […] taide-/askartelu-/käsityöpuuhan. Debyyttimme oli tämän vuoden ensimmäisessä numerossa olleet DIY-unikaverit. Seuraavaa numeroa varten askartelimme värikkäitä juhlapussukoita – ja elokuussa tulette […]

 6. […] kiinnostunut kankaanpainannasta, kannattaa lukea myös aikaisemmat juttuni, joissa kuvioidaan mm. unikavereita, koristetyynyjä, leivontaessuja, rikkinäisistä collegehousuista ommeltuja hernepusseja […]

 7. […] ajan joka numerossa on ollut mukana myös meidän Taidekodissa-ohjeemme! Näitä ovat olleet mm. Itse tehdyt unikaverit (Ihana 1/2017) ja Värikkäät yllätyspussit (Ihana 2 […]

 8. […] ehkä parin vuoden takaisen juttuni, jonka päätähtiä olivat lasteni valmistamat pehmolelut? Sen jossa komeili mm. limenvihreä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.