Risto Räppääjä ja pullistelija

Hyvä Risto!

Jos Risto Räppääjä -kirjat kuuluvat perheenne suosikkeihin, kannattaa ehdottomasti hankkia luettavaksenne muutama viikko sitten ilmestynyt uutuus, Risto Räppääjä ja pullistelija Tämä on valtavan hauska kirja. Siinä on juuri sitä hassun typerää huumoria, joka on niin ominaista kaikille Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä -kirjoille. Mutta tällä kertaa väärinkäsitykset ja toinen toistaan pöljemmät ideat on onnistuttu pitämään suhteellisen hillityissä (?) rajoissa. Niitä ei ole viety järkyttävän ronskisti yli, mutta ei totisestikaan myöskään unohdettu. Mielestäni hykerryttävän hyvä kokonaisuus, erittäin onnistunut lastenkirja. Ja eihän meidän viisivuotias olisi millään malttanut jättää kirjaa käsistämme ennen kuin jokainen sivu oli luettu.

 

Risto Räppääjä ja pullistelija

 

Risto Räppääjä ja pullistelija on tarina siitä, mitä tapahtuu, kun Riston ja Rauha-tädin naapuriin muuttaa kehonrakentajaisä yhdessä poikansa kanssa. Rauha ja Riston ystävä, Nelli, ihailevat näitä vahvoja uroita, Bill ja Sylvester Pöntistä. Mutta henkiseen vahvuuteen keskittyviä Ristoa ja alakerran Lennart Lindbergiä harmittaa. He päättävät näyttää, miten vahvoja oikein ovatkaan…

 

Risto Räppääjä ja pullistelija

 

Nopolan sisarukset ovat keksineet tarinaan monia huvittavia – ja samalla hyvinkin teräviä ja oivaltavia – yksityiskohtia. Ja Christel Rönnsin taitava kuvitus tukee jokaista kohtausta täydellisesti! Järjettömän typerän (siis tosi hauskan!) huumorin lisäksi tähänkin tarinaan on onnistuttu ujuttamaan syvällisiä aiheita, lapsen tunteita ja pelkoja, yksinjäämisen tuskaa ja kaipuuta. Mukana on pohdintaa ulkoisen ja sisäisen olemuksen ristiriitaisuuksista, muiden mielipiteiden vaikutuksesta sekä esimerkiksi siitä, miten tärkeää on ottaa huomioon kunkin todellisia toiveita. Kaiken naurun keskeltä mekin ajauduimme keskustelemaan oman viisivuotiaani kanssa siitä, miten hieno persoona jokainen on juuri omana itsenään. Ja jouduin jopa vakuuttelemaan vakavoituneelle lapselleni, että en totisestikaan ikinä, koskaan, milloinkaan lähde pois hänen elämästään.

 

Risto Räppääjä ja pullistelija

 

Jos itse olin vaikuttunut Nopoloiden taidokkaasta tavasta yhdistää överihuumori elämän tärkeisiin kysymyksiin, oli lapsestani kaikkein parasta se, että Risto ja Lennart onnistuivat pelästyttämään voimamiehiä pelkillä sanoillaan, muokatuilla olemuksillaan ja henkisellä vahvuudellaan. ”Se oli hyvä se, kun se vaan sano ´Röyh!´ ja sit se toinen alko itkeä ´Äääitiiii!”.

No, vaikka kirja ei siis pohjimmiltaan ylistäkään fyysistä voimakkuutta, sai se meidänkin viisivuotiaan heti treenaamaan lihaksiaan. Pari leukaa menee jo… 😉

 

Risto Räppääjä ja pullistelija

 

Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja pullistelija, kuvitus: Christel Rönns, Tammi 2016

Kirja on saatu kustantajalta.

 

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa!

 

Ihanaa, että tykkäät ja jaat! Kiitos!!