Lapseni rakastavat maalata vesiväreillä: kastaa siveltimen veteen, ottaa siihen väriä ja tehdä jälkiä paperille. Maalaaminen on aina hauskaa, mutta superantoisaksi sen tekevät kunnolliset välineet sekä muutama helppo kikka. Seuraavassa 15 vinkkiä nautinnollisiin maalaushetkiin – ja bonuksena myös näyttäviin lopputuloksiin!

 

Pienten lasten akvarellimaalauksia

 

1. Kunnon värit

Ihan pienellekin lapselle kannattaa hankkia kunnolliset vesivärit, siis sellaiset, joissa on paljon väripigmenttejä. Parhaita ovat mahdollisimman isot värinapit vaikkapa ihan taidetarvikekaupasta tai esimerkiksi omat suosikkimme Djecolta. Värit kannattaa tietysti myös puhdistaa siveltimellä aina käytön jälkeen.

 

2. Kunnon sivellin

Heppoisten leluvärien mukana tulee usein pieni, muutamalla kivikovalla muoviharjaksella varustettu suti. Ei missään nimessä kannata tyytyä tähän! On pienellekin lapselle valtavan paljon antoisampaa saada maalata kevyesti tarpeeksi isolla sekä ennen kaikkea pehmeällä siveltimellä. Kunnollisia siveltimiä löytyy monessa koossa esimerkiksi kirjakaupoista, askartelukaupoista sekä tietysti taidetarvikekaupoista. Isoja pintoja maalatessa huippuhyviä ovat myös suhteellisen littanat maalisudit, ihan vaan rautakaupasta. Siveltimen kannattaa myös antaa imeä vesivärinapista rauhassa riittävästi väriä.

 

Vesivärimaalausta

 

3. Kunnon paperi

Tavallinen piirustuspaperi on tarkoitettu piirtämiseen. Vesiväri- eli akvarellimaalaukseen on olemassa omat paperinsa. Piirustuspaperi hylkii vesiväriä, rypistyy helposti ja menee nopeasti jopa puhki. Sen sijaan oikea akvarellipaperi saa värit hehkumaan ja lopputulos näyttää aivan toiselta! Kannattaa hankkia mahdollisimman paksua (esim. 300 g/m2) akvarellipaperia. Tämä tosin maksaa valitettavasti usein suhteellisen paljon, mutta esimerkiksi Biltemasta löytyy hinta-laatusuhteeltaan erinomaista paperia. Kannatta myös ainakin joskus antaa lapsen maalata oikein isolle paperille vaikkapa lattialla. Ja hauskaa on myös kokeilla erimuotoisia papereita ja leikata isoja papereita vaikkapa pitkulaisiksi.

 

Vesivärimaalausta

 

4. Tukeva ja tilava vesiastia

Tavalliset pakastuspurkit ovat hyviä vesiastioita. Niissä on suhteellisen leveä ja samalla tukeva pohja sekä helppo huuhdella isokin sivellin. Vesi kannattaa vaihtaa tarpeeksi usein, ja työskentelyä helpottaa, jos pöydällä on jo valmiiksi toinen astia odottamassa ensimmäisen veden likaantumista.

 

5. Teippaus ja alusta

Paperi kannatta teipata alustaan maalarinteipillä – sekä maalaamisen että kuivumisen ajaksi. On paljon helpompi maalata, kun paperi pysyy hyvin paikallaan. Kuivuminen teipattuna puolestaan ehkäisee paperin rypistymistä kuivumisprosessin aikana. Kun teippi poistetaan kuivuneesta työstä, jää paperin reunoihin valkoiset kaistaleet, jotka ovat kuin kehykset itsessään. Ideaalia olisi käyttää akvarellimaalauksessa paksuja, vahvoja ja tukevia pahvialustoja, mutta itse olemme todenneet Ikean monikäyttöiset, muoviset työpöytäsuojamme oikein toimiviksi myös vesivärikäytössä.

 

Vesivärimaalausta

 

6. Suojaessu

Paitsi pöytä (tai lattia) myös vaatteet kannattaa suojata maalaamisen ajaksi. Esimerkiksi Ikeasta saa hyviä, edullisia essuja lapsille. Eikä itselläkään kannata olla päällä ihan parhaita, vaaleita vaatteita…

 

7. Töpötys

Siveltimen ohella voi kokeilla maalata erilaisilla pesusienen paloilla. Sienen voi kastaa vesiastiassa, puristaa osan vesistä pois, painaa sienen värinapin pintaan ja töpöttää sieneen imeytynyttä väriä paperiin.

 

Vesivärimaalausta sienellä

 

8. Maalarinteippikuviot

Vesivärimaalaukseen saa elävyyttä, vaihtelua ja näyttäviä kuvioita maalarinteipin avulla. Paperiin voi teipata erimittaisia teipinpaloja haluamiinsa muotoihin. Kun näiden päältä maalaa, teipin alla oleva osa jää valkoiseksi. Kun teipit poistaa kuivuneesta työstä, on lopputulos usein yllättävänkin hieno.

 

Vesivärimaalausta maalarinteippiä hyödyntäen

 

9. Suola

Vesivärimaalauksessa kannatta hyödyntää myös tavallista merisuolaa. Paperin voi ensin maalata runsaalla värillä (ei liian märällä) ja ripotella päälle suolakiteitä. Suola imee itseensä väriä ympäriltään ja synnyttää onnistuessaan upeita kuvioita. Suolan kannattaa antaa olla paikallaan koko kuivumisen ajan ja ravistaa se pois vasta täysin kuivasta maalauksesta.

 

Akvarellimaalausta suolaa hyödyntäen

 

10. Liima

Myös liiman avulla on mahdollista saada vesivärimaalaukseenkin uusia ulottuvuuksia. Liimaa voi pursottaa paperille haluamiinsa muotoihin ja antaa sen kuivua kunnolla. Tämän jälkeen päälle voi maalata tavallisesti. Väri ei tartu liimakohtiin ja työhön syntyy jänniä kohokuvioita.

 

Akvarellimaalausta kuivuneen liiman päälle

 

11. Puhaltaminen ja kallistelu

Värin puhaltaminen ja kallistelukin on hauskaa! Kun paperille on levittänyt märkää väriä, sitä voi puhaltaa liikkeelle tavallisella mehupillillä. Vastaavia värivanoja voi synnyttää myös kallistelemalla paperia (tai koko alustaa, johon paperi on teipattu).

 

Vesivärimaalausta pillillä puhaltean

 

12. Roiskemaalaus

Kun maalauspaikka on hyvin suojattu, on ihastuttavaa antaa lasten roiskia märkää maalia isoon paperiin isoilla pensseleillä. Jäljet ovat upeita! Vesivärillä värjättyä vettä voi myös laittaa suihkepulloon ja suihkuttaa sitä paperille.

13. Kerrokset ja eri tekniikoiden yhdistäminen

Vesivärimaalausta ei tarvitse (eikä aina kannatakaan) tehdä valmiiksi yhdellä kertaa. Kun kuivuneen maalipinnan päälle maalaa uudelleen, saa työhön kerroksellisuutta. Vesivärimaalaukseen kannattaa toisinaan yhdistää myös muita tekniikoita: esimerkiksi sormivärejä tai vahaliituja. Näillä voi piirtää paperiin ennen vesivärimaalausta, tämän kanssa samaan aikaan tai vasta jälkeenpäin kuivuneeseen työhön. Itse tykkään erityisesti töistä, joissa vesiväripinnan päälle tehdään tehostekuvioita kunnollisilla pastelliliiduilla (esim. Djeco).

 

Lasten taidetta eri tekniikoita hyödyntäen

 

14. Parhaiden kohtien valitseminen

Kaikkia vesiväritöitä ei kannata säilöä sellaisenaan, vaan niitä voi hyvin hyödyntää myöhemmin muussakin taiteilussa. Maalauksista voi esimerkiksi leikata parhaita kohtia vaikkapa pakettikorteiksi. Itse olemme viime viikkoina leikanneet akvarellitöistä mm. sydämiä ja kaloja (ks. jutut täältä ja täältä).

 

15. Paperin uudelleenkäyttö

Ja vielä: Jos ostaa kunnollista, paksua paperia, kannattaa hyödyntää myös paperin takapuolet ja maalata toinen työ sinne. Oikein paksuista papereista voi jopa huuhdella suurimman osan väreistä pois vesihanan alla ja käyttää paperin uudestaan. Mutta parhaita töitä ei tietenkään kannata vetää viemäristä alas, vaan laittaa kehyksiin paraatipaikalle!

 

Lasten maalauksia kehyksissä

 

Lue myös muut vesivärimaalausta käsittelevät juttuni:

  • Suolamaalaus (Miten kaksivuotias voi luoda jotain näin kaunista?)
  • Sokerimaalaus (”Nyt mä innostuin!” Testissä ihastuttava sokerimaalaus)
  • Kelmumaalaus (Superkaunista talvitaidetta – jääkuvioita muovikelmulla)
  • 10 uutta vinkkiä (Uusia ideoita taidenäyttelystä – 10 vinkkiä akvarellimaalaukseen)

 

Seuraathan Taidekotia myös Facebookissa ja Instagramissa!

 

13 thoughts on “15 vinkkiä vesivärimaalaukseen

  1. Hei, mistähän noita isoja ja irrotettavia vesivärinappeja saa? Yritin etsiä noita maitsemiasi Djecon värejä, mutta isoja nappeja ei (enää?) ollut valikoimissa. Välillä äidin tekee mieli sen verran puuttua maalailuun ettei ihan kaikista töistä tehtäisi mustia, maalari kun sekoittaa kaikkia värejä paperiin😀Irrotettavat napit olisivat siihen hyvät.

    1. Hei Heidi! Joo, on tosi harmi, ettei noita värejä enää saa, mutta onneksi löytyy myös muita. 🙂 Itse olen todennut, että palkitsevinta ”vesivärimaalausta” saa aikaan peiteväreillä. Nämä värit ovat peittävämpiä kuin viralliset vesivärit, mutta samalla niistä tulee reilummin väriä. Yksi hyvä vaihtoehto voisi olla esim. isot Lefranc & Bourgeoisin peitevärinapit (57 mm), joita löytyy monessa eri värissä ja hinta pyörii euron kieppeillä. Esim. Konsta Shopissa yksittäisiä värinappeja myydään vaan 6 kappaletta kerrallaan (https://konstashop.fi/tuotteet/kuvataide/vesi-ja-peitevarit/peitevarinapit-57mm-vareittain.html), mutta sieltä löytyy myös esim. kuuden eri värisen peitevärinapin paletti reilulla kympillä: https://konstashop.fi/tuotteet/kuvataide/vesi-ja-peitevarit/peitevaripaletti-o-57mm-paavarit.html. -Johanna

  2. Ihanaa, että lapsille hankitaan kunnolliset välineet maalaukseen. Muistattehan kuitenkin, että verrattuna lapsille markkinoituihin maaleihin, taiteilijavärit sisältävät pigmenttejä, jotka ovat myrkyllisiä. Näitä ovat mm. kadmiumit, jonka takia pensseli ei saisi joutua suuhun eikä väriä mielellään edes iholle. Eli ei perheen pienimmille ilman hyvää valvontaa ja suojavarusteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *