Luonnontieteellinen museo Helsingin Kampissa lukeutuu ehdottimiin suosikkikohteisiimme. Paikka on ihan mieletön kaikkine norsuineen, leijoniin ja tiikereineen, ja pojat ovat aivan innoissaan lukuisista luurangoista ja dinosaurusten jäänteistä. Viimeviikkoisen retkemme jälkeen suurimpaan suosioon ovat nousseet dinosaurukset, joita meillä on nyt useina päivinä mm. piirretty ja askarreltu. Lisäksi olemme kokeilleet muutamia uusia dinojuttuja.
Dinosaurusten maa
Yksi kuluneen viikon askarteluprojekteistamme on ollut paperinen dinosaurusmaa. Piirsin itse kaksinkerroin taitetuille kartonginpaloille yksinkertaisia dinosaurusten kuvia siten, että kaksi puolta jäivät yläreunoistaan yhteen. Lisäksi piirsin ääriviivat myös toisille dinosauruksille sekä näiden jaloille (yksinkertaiselle kartongille). Leikkasimme nämä irti yhteisvoimin, ja pojat koristelivat omat sauruksensa.
Yksinkertaisesta kartongista leikattuihin ”stegosauruksiin” kiinnitettiin jalat sekä selkäkilpiä leikkaamalla jalkoihin ja kilpiin pienet lovet, jotka työnnettiin vartaloon kiinni. ”Brachiosaurusten” kaksi puolta puolestaan liimattiin yhteen pään ja hännän kohdilta. Leikkasimme kartongista myös ruohotupsuja, ja dinosauruksille taiteiltiin lopuksi kokonainen maailma.
Pojat maalasivat A3-kokoiselle akvarellipaperille askartelumaaleilla ”maata, vettä ja nurmikkoa”. Taustaa varten olin taittanut kaksi vastaavanlaista paperia puoliksi ja teipannut ne takapuolelta yhteen maalarinteipillä. Kaksivuotiaamme laveerasi leveälle paperille vesiväreillä sinisen taivaan, jossa kajasti aavistus auringonvaloa. Hän myös koristeli isoveljensä piirtämiä ja leikkaamia ”vuoria” valkoisella askartelumaalilla. Kartonkivuoret kiinnitettiin kuivuneeseen taustaan sinitarroilla, jotta niitä voi halutessaan siirtää tai vaikkapa poistaa.
Dinosauruksista innostuneina otimme leikkiin mukaan myös vanhat muovailuvaha-askartelut, joissa Djecon aivan ihanasta, kovettuvasta muovailuvahasta tehtyihin palloihin oli kiinnitetty kartongista leikattuja paloja siten, että lopputuloksena oli hauskoja dinoja.
Dinosaurusfossiileja
Itse innostuin testailemaan myös muita dinosaurusjuttuja. Saunailtaa varten olin jäädyttänyt kolmeen pakastusrasiaan muoviset dinosaurukset veden sisään. Kun pojat pääsivät kylpyyn irrottamaan näitä ”fossiileja”, ei koko illan aikana muita kylpyleluja kaivattu!
Teimme poikien kanssa dinosaurusfossiileja myös taikataikinaleivontaa mukaillen: Sekoitimme 2 dl käytettyjä kahvinpuruja, 1 dl kylmää kahvia, 3 dl vehnäjauhoja ja 1 dl suolaa. Muovailimme taikinasta kolme palloa, jotka litistimme, ja joihin painoimme muovisilla dinosauruksilla painaumat. Nämä fossiilit kovetettiin uunissa. Menin itse ajattelemattomuuttani laittamaan nämä aluksi liian kuumaan uuniin, mutta sopiva lämpötila olisi varmaankin noin 120 °C ja paistoaika vähintään tunnin, hyvinkin vaikka kaksi tuntia.
Museokaupan dinomunat
Suurta iloa ovat tuottaneet myös Luonnontieteellisen museon kaupasta ostamamme dinosaurusten munat, joista kuoriutui vajaan viikon aikana poikaset. Oli kyllä mielenkiintoista seurata, miten kuori pikkuhiljaa halkeili ja dinosaurus kasvoi vedessä…
Dinoleikit jatkunevat vielä pitkään, mutta kuopuksen kaksivuotissynttäreiden lähestyessä ovat autot jälleen kiilaamassa kotimme ykkösteemaksi… Tästä lisää lähiaikoina!
– Johanna
LISÄYS: Katso myös uudempi juttuni, jossa olemme hyödyntäneet tämän jutun dinomaailmaa minianimaatioiden tekemisessä!
4 thoughts on “Dinoleikkejä”