Mikä?

Taidekoti on vinkkisivusto, jonka tavoitteena on tuoda taide ja luovuus iloiseksi osaksi jokaisen lapsen elämää. Sivusto sisältää taide- ja askarteluideoita, lastenkirjavinkkejä, taidenäyttely- , museo- ja teatterikokemuksia sekä mm. ideoita kulttuuripainotteisten retkien ja matkojen toteuttamiseen lasten kanssa.

 

Taidekoti

 

Kenelle?

Taidekoti on suunnattu jokaiselle äidille, isälle ja isovanhemmalle – sekä tietysti myös kaikille varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja muille lasten kanssa toimiville, jotka kaipaavat uusia ideoita tai taiteellista inspiraatiota.

Sivusto tarjoaa taidevikkejä ihan jokaiselle lapsiperheelle – riippumatta siitä, oletteko täysin kokemattomia taiteentekijöitä ja -kokijoita tai kenties jo hyvinkin innokkaita ja eteviä taidealan ihmisiä.

Tämä sivusto on tarkoitettu Sinulle,

  • joka olet kiinnostunut saamaan uusia ideoita lasten kanssa taiteiluun ja askarteluun
  • joka haluat saada tietoa kiinnostavista uutuussaduista ja muista ihastuttavista lastenkirjoista
  • joka haluat tarjota lapsellesi nautinnollisia kokemuksia museoiden, taidenäyttelyiden tai erilaisten lastenesitysten parissa
  • joka haluat saada vinkkejä esteettisiin elämyksiin myös erilaisilla matkoilla

Ja ennen kaikkea Taidekoti on Sinulle,

  • joka haluat viettää ihanaa aikaa perheesi kanssa yhdessä puuhaillen – ja tätä kautta vahvistaa yhteenkuuluvuudentunnettanne sekä auttaa lastasi iloitsemaan, kehittymään ja kasvamaan itsevarmaksi, luovaksi ja onnelliseksi yksilöksi.

 

Taidekoti

 

Miksi?

Taidekoti on perustettu, jotta jokaisella lapsella olisi mahdollisuus nauttia taiteesta ja luovuudesta. Ja jotta jokainen perhe (ja yhteisö) voisi mahdollisimman helposti ottaa taiteen ja kulttuurin osaksi omaa, yhteistä elämäänsä.

Taidekodin tavoitteena on tehdä kaikista kodeista Taidekoteja. Eikä Taidekoti tässä yhteydessä tarkoita picassoja seinällä tai flyygeliä salissa! (Vaikka tottahan toki se voi olla sitäkin!)

Taidekoti on onnellinen paikka, jossa lapset saavat piirtää ja maalata, kuunnella satuja ja kertoa omia tarinoitaan, laulaa ja tanssia, kokea, elää ja tuntea taiteen moninaista maailmaa – kunkin perheen omin, heille sopivin tavoin.

Tämä sivusto haluaa auttaa Sinua tällaisen kodin rakentamisessa.

Taidekodin taustalla ovat monet tutkimukset, jotka osoittavat taiteen tekemisellä ja kokemisella olevan lukuisia positiivisia vaikutuksia lapsen kehitykseen.

Esimerkiksi Opetushallituksen uudessa varhaiskasvatussuunnitelmassa todetaan seuraavaa:

 

Varhaiskasvatuksen tehtävänä on tavoitteellisesti tukea lasten musiikillisen, kuvallisen sekä sanallisen ja kehollisen ilmaisun kehittymistä sekä tutustuttaa heitä eri taiteenaloihin ja kulttuuriperintöön. Lasten ilmaisulle on luonteenomaista kokonaisvaltaisuus ja ilmaisun eri muotojen luova yhdisteleminen. Taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen edistävät lasten oppimisedellytyksiä, sosiaalisia taitoja ja myönteistä minäkuvaa sekä valmiuksia ymmärtää ja jäsentää ympäröivää maailmaa.

 

Taidekodissa luetaan

 

Taide on myös erinomainen – ja valtavan hauska – väline opetella monia muita taitoja matematiikasta luonnontieteisiin, historiasta hienomotoriikkaan.

Huomionarvoista on myös se, että taiteen merkitys on nostettu jopa YK:n lasten oikeuksien sopimukseen! Artiklassa 31 ei korosteta pelkästään lapsen oikeutta lepoon, vapaa-aikaan, iän mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan, vaan lisäksi kulttuurielämään ja taiteisiin:

 

31 artikla

  1. Sopimusvaltiot tunnustavat lapsen oikeuden lepoon ja vapaa-aikaan, hänen ikänsä mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan sekä vapaaseen osallistumiseen kulttuurielämään ja taiteisiin.

  2. Sopimusvaltiot kunnioittavat ja edistävät lapsen oikeutta osallistua kaikkeen kulttuuri- ja taide-elämään ja kannustavat sopivien ja yhtäläisten mahdollisuuksien tarjoamista kulttuuri-, taide-, virkistys- ja vapaa-ajantoimintoihin.

 

 

Lego-rakentelua

 

Keneltä?

Kuka?

Taidekoti-sivustoa ylläpitää Johanna Kleemola, espoolainen kolmen pojan (2010, 2012, 2014) äiti sekä taidetta, kulttuuria ja lapsia rakastava esteetikko.

Koulutus ja työkokemus?

Koulutukseltani olen estetiikasta valmistunut filosofian maisteri. Yliopisto-opetusta olen saanut myös mm. taidehistoriasta, kirjallisuudesta ja teatteritieteestä – sekä viestinnästä ja markkinoinnista. Lisäksi opiskelin aikoinani luovaa ilmaisua kansanopistossa.

Työkseni olen tehnyt vuosia menestyksekästä markkinointiviestintää erityisesti sisustusalan yrityksille. Tämän lisäksi minulla on kokemusta toimittajan, taidekriitikon ja muiden kulttuurialojen töistä.

Taustaa?

Jäädessäni elokuussa 2010 ensimmäiselle (hartaasti odotetulle) äitiyslomalleni, omistin kolmanneksen suhteellisen pienestä, mutta samalla yhdestä Suomen vanhimmista ja menestyneimmistä PR- ja viestintätoimistoista. Muutama vuosi sitten myin osuuteni pois.

Syksyllä 2016 (kuopukseni ollessa 2,5-vuotias) olin sopinut palaavani takaisin viestintäkonsultiksi, uuden omistajan leipiin. Mutta tämä ei tuntunut enää omalta ja oikealta. Näiden vuosien aikana oli suurin toiveeni toteutunut saadessani jopa kolme ihanaa lasta. Samalla kuitenkin oma äitini oli lentänyt syövän selässä taivaaseen – aivan liian aikaisin. Oli aika miettiä, mitä itse todella haluan omalta elämältäni.

Päätin tehdä monen mielestä radikaalin ratkaisun, olla palaamatta vakituiseen työpaikkaani ja tehdä sitä, mitä oikeasti rakastan: kirjoittaa ja taiteilla lasteni kanssa – sekä samalla pyrkiä parhaani mukaan auttamaan myös muita lapsiperheitä nauttimaan taiteesta. (Kiitos rakkaalle miehelleni tästä mielettömästä mahdollisuudesta!)

Vuosi aikaisemmin perustetusta Taidekoti-blogistani tuli päätoiminen työni.

Tulevasta?

Taidekodissa yhdistyvät intohimoni, rakkauteni, työkokemukseni sekä kaikki saamani koulutus. Toivottavasti tästä on iloa ja hyötyä myös Sinulle!

Nyt Taidekodin matka on vasta alussa, mutta uskon ja toivon siitä tulevan pitkän ja hienon. Jotta minun on taloudellisesti mahdollista keskittyä tämän sivuston ylläpitämiseen ja kehittämiseen, tulen tarvitsemaan jatkossa entistä enemmän yhteistyökumppaneita ja kaupallista toimintaa sivustoni ympärille. Koskaan Taidekodista ei kuitenkaan tule katoamaan se ilo, rakkaus ja ihanuus, jota koen tätä tehdessäni.

Suuren suuri kiitos Sinulle, että olet mukana! Lupaan tehdä parhaani, jotta teidänkin kodissanne iloitaan ja nautitaan taiteesta – entistäkin enemmän!

 

Kissa ja pupu

 

– Johanna

 

P.S. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä blogini kanssa, otathan yhteyttä sähköpostitse: johanna@taidekoti.com! Lisäinfoa saat myös osoitteesta: taidekoti.com/yhteistyokumppanit.

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!