Siinä missä taiteilijat kautta aikojen ovat hakeneet inspiraatiota luonnosta ja upeista maisemista, ovat meidänkin pienet ”taiteilijamme” innostuneet imemään itseensä raikasta metsäilmaa ja luonnon poikkeuksellista kauneutta. Viime viikolla ahmimme tätä ilmaista ihanuutta läpi yön jatkuneella retkellä Lopen Iso-Melkuttimella.

 

Iso-Melkutin Iso-Melkutin / Retkellä lasten kanssaIso-Melkutin / Retkellä lasten kanssaIso-Melkutin

Mikä Melkutin?

Kyseessä on aivan huippupaikka. Melkuttimelle ajaa esim. pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta reilussa tunnissa, ja perillä odottavat hyvät parkkitilat. Parkkipaikalta on noin 900 metrin matka Iso-Melkutin-nimisen järven rantaan, ja järven kiertävän polun matkaksi tulee 5,3 km. (Koko reitti on siis 7,1 km.)

 

Iso-Melkutin / Retkellä lasten kanssa

 

Alue on kaunista ja pääosin helppokulkuista kangasmaastoa ja itse järvi on ihan uskomattoman kirkas! Telttapaikkoja, hienot laavut ja siistit huussit löytyvät sekä itä- että länsirannoilta. (Ja itse asiassa myös järven länsirannalla, ihan telttailupaikan vieressä, on parkkipaikka, vaikkei tätä mielestäni olekaan merkitty karttoihin…)

 

Iso-Melkutin / Telttaretki lasten kanssaIso-Melkutin / Telttaretki lasten kanssaIso-Melkutin / Telttaretki lasten kanssaIso-Melkutin / Telttaretki lasten kanssa

Pieni patikkamatka yötä vasten

Me lähdimme retkellemme perjantai-iltana työ- ja päiväkotipäivien päätteeksi. Ajoimme reilun tunnin kohti Loppea, Räyskälää ja Iso-Melkutinta. (Navigaattoriin kannattaa syöttää osoite: Tauluntie 146, Loppi.) Perillä lapset olivat innoissaan elämänsä ensimmäisestä varsinaisesta, yön yli kestävästä patikkaretkestä, jossa kuljimme rinkat/reput selässä telttapaikalle muutaman kilometrin matkan (n. 1,5 h).

Olimme mieheni kanssa ahtaneet omat rinkkamme täyteen viiden hengen varusteita ja ruokia, mutta lapset olivat riemuissaan saadessaan kukin kannettavakseen myös omat reppunsa (jotka sisälsivät nuorimmilla unilelun ja retkityynyn, vanhimmalla näiden lisäksi kaksi kevyttä makuupussia).

Juoksimme pitkin pieniä polkuja, pidimme pieniä taukoja, ihastelimme kimmeltävää vettä ja hienoja maisemia.

Osa porukastamme olisi halunnut pystyttää telttamme jo heti ensimmäiseen paikkaan (siis siihen 900 metrin päässä sijaitsevalle telttapaikalle), mutta onneksi jatkoimme matkaa suunnitelmiemme mukaan kohti järven toista laitaa.

Oli hienoa kokea – lasten mittapuulla – kunnollinen patikkamatka, etsiä hyvä telttapaikka, majoittua, syödä eväitä, pulahtaa järveen ja kömpiä unille…

 

Iso-Melkutin / Telttaretki lasten kanssaIso-Melkutin / Telttaretki lasten kanssa    Iso-Melkutin / Telttaretki lasten kanssa

Telttasuositus

Siinä missä edellisellä telttaretkellämme olimme yrittäneet mahtua viiden hengen voimin kolmen hengen kupolitelttaan, olin nyt käynyt ostamassa Budget Sportista halvalla uuden, isomman teltan. Suuri suositus tälle McKinleyn teltalle! Hinta oli vain 129,90 €, leveys peräti 240 cm, tavarat mahtuivat hyvin eteistilaan ja painoa oli kuitenkin vain 5,1 kg!

 

Iso-Melkutin / Telttaretki lasten kanssaIso-Melkutin / Telttaretki lasten kanssa Iso-Melkutin / Telttaretki lasten kanssa

Sukeltajien suosikkipaikka

Aamulla kävelimme ehkäpä sadan metrin päässä sijaitsevalle sukelluspaikalle uimaan ja ihailemaan superkirkasta vettä.

 

Iso-Melkutin      Iso-Melkutin / Telttaretki lasten kanssa

 

Koottuamme tavaramme jatkoimme matkaamme kohti järven eteläpuolta. Matkalla oli upeita harjuja (kannattaa poiketa reitiltä ihailemaan kapeita niemiä!), paljon juurakoita, pari vähän haastavampaa alamäkeä ja rutkasti ihailtavaa. Ihan loistava paikka! Uimaankin olisi voinut pulahtaa useammasta kohtaa. 🙂

 

Melkutin / Telttaretki lasten kanssa Iso-Melkutin / Telttaretki lasten kanssa Melkutin / Telttaretki lasten kanssa

 

Suuri suositus!

– Johanna

 

P.S. Iso-Melkuttimesta voit lukea lisää esim. Retkipaikka– ja Outdoors Finland -sivustoilta.

P.P.S. Lue myös retkijuttuni Inkoon Kopparnäsistä ja Espoon Karhusaaresta!

 

 

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

Written by taidekoti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *