”Äiti, saadaanks me pelata?”

”Joo, saatte! Tulkaa katsomaan, mä olen ladannut uuden pelin!”

 

Mur-sovellus

 

Tuntui ihanalta vastata lasten iPad-kinuamiseen myöntävästi – kerrankin. Olin nimittäin juuri ladannut iPadeihin uuden, hykerryttävän ihanan Mur-sovelluksen.

Kyseessä on digitaalinen satumaailma, joka on kehitetty Kaisa Happosen kirjoittaman ja Anne Vaskon kuvittaman Mur, eli karhu -lastenkirjan ympärille. Sovelluksen avulla kirjan sivut heräävät eloon ja lapsi pääsee sukeltamaan piirrosmetsän siimekseen.

 

Mur-sovellus

 

 

”Kato, kato, kato! Se lintu lähtee lentoon! Se lentää täällä meidän kotona!”

”Mihin se meni?”

”Hei, se on tuolla!”

”Kato, kato! Nyt tää maailma muuttuu! Tästä tulee metsä!”

 

 

Mur-sovellus

 

Kaunis kirja itsensä etsimisestä

Kaisa Happosen ja Anne Vaskon 3+-vuotiaille suunnattu kirja kertoo pienestä Mur-karhusta ja itsensä etsimisestä. Se herättelee yksinkertaisen sadun kautta pohtimaan omaa identiteettiään ja toiveitaan.

Mur-karhu ei haluaisi mennä talviunille toisten karhujen tavoin. Häntä ei nukuta. Häntä ei väsytä. Hänellä on samanlainen ruskea turkki kuin muillakin karhuilla, mutta hän kokee itsensä erilaiseksi. Mur haluaa olla talvikarhu.

Vasko on kuvittanut tarinan ihastuttavan kauniisti, suloisesti ja värikkäästi. Hän on luonut satumaailman, johon haluaisi itsekin sukeltaa. Ja nyt se on mahdollista.

 

Mur-sovellus

 

Sovellus saa kirjan elämään

Mur-sovelluksen avulla kirja herää eloon. Kun tabletin tai älypuhelimen laskee kirjan eteen ja sallii kameran käytön, on edessä ihana satuseikkailu. Ruutua koskettamalla pieni lintu nousee lentoon, räpyttelee siipiään, ravistelee sulkiaan ja viilettää pois kirjan sivuilta. Hetkessä oma olohuone muuttuu kauniiksi metsäksi – ja lapset lähtevät seuraamaan lintua.

 

Mur-sovellus

 

 

”Hei, se on tuolla! Mennään sinne!”

”Se leikkii meidän kanssa piiloa!”

”Tuolta kuuluu piipitystä! Se on siellä!”

 

 

Mur-sovellus

 

Yhdessä kuvassa lintu alkaa poimia mustikoita, toisessa se leikkii marjasotaa Mur-karhun kanssa. Kolmannessa kuvassa mekin pääsemme syvälle karhunpesään. Digitaalinen maailma ympäröi meidät 360 astetta. Vieressämme on nukkuvia karhuja. Ylhäältä kajastaa valoa. Pian ilmestyy valokärpäsiä.

 

”Hei, vau! Me ollaan täällä sisällä! Kattokaa tonne ylös! Siellä on aukko!”

 

Mur-karhun odotus pesässään oli piiiiitkä. Niin meidänkin. Tassunjäljestä voi valita, haluaako käännellä laitetta vai liikuttaa sitä sormella. Kuuluu karhujen kuorsausta ja kaunista, rauhoittavaa musiikkia. Mutta pois ei pääse…

 

”Miten täältä pääsee pois?”

”Loppuuks tää lainkaan?”

”Mitä tässä pitää tehdä?”

 

 

Mur-sovellus

 

Palaamme alkuun ja pian pääsemme kulkemaan kauniiseen talvimaisemaan. Tähdet tuikkivat. Lumi leijailee. Tunnelma on seesteinen ja rauhallinen.

Sovellusta varten on sävelletty, sovitettu ja äänitetty oma musiikki, joka jäsentää Mur-maailman neljäksi eri näytökseksi, joissa kussakin on oma teemansa.

Kaunista. Söpöä. Suloista. Mutta:

 

”Voidaanks me pelata jotain muuta…?”

 

 

Mur-sovellus

 

Parasta pienille

Alkuhuumastaan huolimatta 5- ja 6-vuotiaat poikamme ovat sitä mieltä, että niin kirja kuin sovelluskin sopivat paremmin vähän pienemmille…

Mutta saa nähdä, mitä mieltä he ovat toisena päivänä… Jatkuuko piiloleikki? Keksiikö joku ulospääsyn karhunpesästä? Innostaako pieni punatulkku uuteen seikkailuun?

Opastavatkohan he ensi kerralla pikkuveljensäkin mukaan satumetsään? Näyttävätköhän perheemme nuorimmaisellekin, mihin kaikkeen ihana Mur-kirja voikaan kasvaa…?

 

Mur valloitaa maailmaa

Mur, eli karhu -kirja ilmestyi viime syksynä Tammen kustantamana. Se on herättänyt valtavasti ihastusta ympäri maailmaa, ja sen käännösoikeudet on myyty jo kymmenelle kielialueelle. Enkä yhtään ihmettele.

Mur-sovellus kehitettiin täydentämään kirjaa, ja se toimii siis vain yhdessä kirjan kanssa. Myös sovellus on Anne Vaskon kuvittama, ja sen on toteuttanut palkittu tanskalainen Step In Books. Sovellus on ehtinyt jo saada palkinnon parhaana laajennetun todellisuuden digituotteena Bolognan kirjamessuilla huhtikuussa 2017.

Mur-sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Applen laitteille App Storesta ja Android-laitteille Google Play -kaupasta (hakusana: Mur). Kannattaa testata! Ihan vaikka itse! 😉

(Ja kirja löytyy kirjakaupoista!)

 

Mur

 

Suloisia digihetkiä!

(Muuta hauskaa iPad-puuhaamme on ollut mm. omien animaatioiden teko. Vinkkejä tähän löytyy seuraavista jutuistani: Pienten poikien pääsiäistiput pääsivät leffatähdiksi ja Helppoja minianimaatioita.)

 

– Johanna

 

Kaisa Happonen ja Anne Vasko: Mur, eli karhu, Tammi 2016

Kaupallinen yhteistyö: Tammi

Seuraathan Taidekotia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

 

Mur-sovellus

1 thought on “Uusi digitaalinen sovellus herättää ylistetyn kuvakirjan eloon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *